Wednesday, September 20, 2017

Cap Skirring - Ocean, nisip si palmieri, masini vechi si peste mort

<< Mango Moonshine [EN] Senegal Street Food - Fataya>>
XYZ

A venit vremea sa va arat si un loc frumos din Senegal - Cap Skirring, cea mai populara destinatie turistica.

Cap Skirring este un satuc pe malul atlanticului, fiind cam ultima localitate la sud, un fel de Vama Veche. Insa pe langa localitatea in sine s-au facut o sumedenie de pensiuni si hoteluri, unele cu plaje private de o dimensiune considerabila. Probabil cel mai cunoscut este Club Med, apartinand companiei cu acelasi nume, un grup francez care se ocupa de vacante all-inclusive.

In functie de unde te uiti, Cap Skirring poate sa arate ori:
  • tropical si superb






  • ori vai de mama lui










Daca alegi iti faci o vacanta intr-un astfel de loc, ai doua posibilitati:
- sa stai toata ziua la hotel si pe plaja si sa te bucuri de
  • vremea tropicala
  • plaja intinsa si putin aglomerata
  • mancarea proaspata - peste si fructe de mare
  • muzica traditionala
  • in functie de scopul si durata vizitei, placeri locale (hint hint!)
- sau daca ai un ghid de incredere, sa vizitezi zona Casamance, satele traditionale Wolof si Djola si, daca ai noroc, vreo ceremonie tribala.

Bineinteles, la fel ca in toate zonele, sau poate chiar mai mult, fiind destinatie turistica sau pentru bogatasii locali, trebuie sa fii pregatit sa negociezi la sange pentru absolut orice. Preturile nu sunt afisate nicaieri si cu cat ai pielea mai alba si accentul mai strain cu atat creste pretul.

Acum ca v-ati lamurit relativ cum e acolo, cum se ajunge din Europa si cat costa?

Optiuni de drum ar fi:
1. Direct la Cap Skirring
Cica ar fi un zbor de doua ori pe saptamana din Paris dar nu am reusit sa il gasesc pe niciun agregator. S-ar putea sa apara doar in sezon.

2. Prin Dakar
Exista zboruri directe din Paris si Lisabona spre Dakar, pornind de la 3-400 EUR/pers dus-intors. Durata de aprox 6 ore.

Din Dakar se poate ajunge la Cap:
     2.1 direct, cu avionul Dakar-Cap, ruta operata de operatorul local Transair


PRO
CONTRA



  • durata de zbor este doar 45 min



  • pretul extrem de piperat de ~270 EUR dus-intors: operatorul respectiv are monopol si isi pune ce preturi vrea



  • avionul mic este foarte confortabil



  • zboara o singara data pe saptamana



  • zbor direct

  •       2.2 Dakar - Ziguinchor - Cap

    Pe ruta Dakar - Ziguinchor este zbor zilnic (180 EUR dus-intors), sau poti ajunge cu masina ori cu vaporul, vezi acest articol.

    Din Ziguinchor in Cap sunt doar 70 km si se poate ajunge usor cu masina, si asta este o experienta in sine, pe care am tinut mortis sa o incerc:

    Se merge la autogara, care arata cam asa pe exterior:

    ... si cam asa pe interior:

    ... si se ia un mijloc de transport in comun:
    • taxi 7 locuri, la 1700 XOF(2.5 EUR). Face cam 1 - 1.5 h pana la destinatie



    • sau un microbuz, la 1300 XOF (2 EUR) care face de la 1.5 h in sus, in functie de numarul de opriri



    Drumul pana acolo este destul de interesant, trecand printre paduri de palmieri, campuri de orez, balti de mangrove si diverse sate si mini-asezari.








    Daca vrei sa vezi care e treaba si cu pestele mentionat in titlu, de unde te lasa taxiul/micorbuzul, o iei la vale spre plaja si dai direct intr-o zona de procesare a pestelui.

    Treaba sta in felul urmator:
    In Senegal se foloseste foarte mult ca baza pentru mancare peste uscat sarat sau peste afumat. Se ia produsul finit, se taia o bucata, se sfarama si se adauga in mancare pentru un plus de savoare. Insa nu este pentru cei sensibili, pentru ca arata intr-un mare fel.

    Practic, pescarii (barbati) merg pe rau sau pe ocean cateva zila in sir si vin cu barcile plie de peste. Apoi vin si debarca pestele direct pe nisip. Aici este preluat de femei. Este lasat un pic la soare, apoi curatat, sarat si intins la uscat pe niste "mese" facute din stinchii de lemn. Fiecare famile are masa ei.

    Dupa ce se usuca (zile, saptamani), este incarcat si vandut la piata, en-gros sau en-detail.
    Am vazut acolo melci, crabi, pisici de mare, rechini si multe specii de pesti. A, si muste! Ca doar nu va inchipuiati ca la cateva sute de metri patrati de peste intins la uscat nu se aduna muste....

    De asemenea, miroase intr-un mare fel...si totusi nu duhneste a peste imputit ci doar a peste uscat.

    Daca aveti stomacul sensibil poate e bine sa sariti peste pozele de mai jos:















    Produsul final pe taraba arata cam asa:


    Ce e bine in toata treaba asta este ca restaurantele din zona se pot aproviziona cu peste proaspat direct de pe plaja. De exemplu, acest exemplar a ajuns din apa direct la mine in farfurie!




    Pofta buna si vacanta placuta!

    << Mango Moonshine [EN]Senegal Street Food - Fataya>>

    No comments:

    Post a Comment