Friday, September 15, 2017

Tuica de mango [RO]

<< Vesnicele plaiuri ale vanatorii pentru taxiuri/ Senegal, where taxis come after dying Mango Moonshine [EN] >>
XYZ
Cum recunosti un roman(in plus si moldovean) intr-o tara straina?

Daca v-ati gandit ca vorbeste tare, o arde ca un cocalar, se crede amantu la femei, miroase a usturoi, sta cu mana in buzunarele altora, s-ar putea sa aveti sau sa nu aveti dreptate, nu sunt aici sa judec :)
Eu ma refeream ca duce traditia mai departe si-si face singur niste tuica, ca sa se simta ca acasa. Nu neaparat ca sa o bea el pe toata, dar sa aiba cu ce sa arda gatul musafirilor.

Cand am ajuns aici si am vazut toate strazile pline cu mango, fruct extrem de dulce, m-am gandit ca ar iesi un rachiu traznet.

O spun acum ca sa lamurim treaba: eu alternez termenii rachiu/tuica, insa de fapt nu e acelasi lucru. Un baiat explica foarte bine care e una si care e alta aici. Uitati-va si luati aminte.

M-a tot batut gandul sa ma apuc sa fac tuica, dar neavand nimic la dispozitie, am tot amanat. Pana intr-o zi, cand i-am povestit unui coleg ideea mea: ca la mine in tara se face alcool din fructe fermentate, si ca ar fi interesant sa incerc si eu aici din mango, doar ca mi-ar trebui vreo 40 de kile de mango, eventual fructe cazute pe jos natural. Era doar la nivel de discutie: cum e la noi, cum e la voi. Ce sa vezi...peste cateva ore imi zice: hai ca ti-am facut rost de 3 saci de mango culesi de pe jos, ia-i si pune-i undeva. Mind. Blown.

Dilema 1: am 3 saci (din aia de hartie, de 50kg de ciment) plini cu mango in diverse stadii de descompunere (suna rau, dar pentru tuica e bine). Unde ii pun? I-am carat pana in apartament, pe balcon si noroc ca aveam niste ligheane de plastic adanci in care se spala rufe (da, nu este masina de spalat, rufele le spala o tanti - asta e alta poveste). Am umplut respectivele ligheane pana la buza si am plecat la birou. Cand am ajuns seara acasa, fermentau de zor.
Dilema 2: am pe balcon mango care fermenteaza. In maxim 2 saptamani sta din fermentat si trebuie distilat. Fa rost de cazan!

Conditia Inginerului in Africa (inspirat de emymirel):
Solutia 1: Cumpara cazan. N-ai de unde ca astia nu fac alcool
Solutia 2: Gaseste pe cineva sa iti faca un cazan. N-ai pe cine, ca n-au nici tigani, nici cupru pe aici.
Solutia 3: Fa singur un cazan de tuica. Ceea ce am si.

Un cazan de tuica arata cam asa:

Pe scurt, borhotul (fructele fermentate) se pune in vasul din stanga, vasul se inchide ermetic, si se pune pe foc. Alcoolul din interior se evapora primul si iese prin teava din capac. Teava trece prin butoiul din dreapta care e plin cu apa rece, vaporii din interor se condenseaza si la capat curge apa de foc. Simplu, nu?

Am divizat problema in 4 parti:
1. Recipientul de fermentare
2. Vasul de fierbere
3. Teava
4. Vasul de racire

1. Recipientul de fermentare
N-aveam cum sa tin borhotul in ligheanele de rufe, asa ca am trecut prin piata sa gasesc un recipient mai mare. Dupa o zi intreaga de cautat magazine cu chestii din plastic, am reusit sa gasesc ceva gen cos verde de gunoi cu capac, de 100l. Probabil am dat pe el dublu decat face, dar n-am avut rabdare sa gasesc un coleg sa vina cu mine sa ma ajute la negociat.
2. Vasul de fierbere.
Ideal ar fi fost o oala mare din cupru, cu capac inalt. Nu se gaseste asa ceva pe aici, asa ca am trecut la varianta de backup, oala de inox.
Cea mai mare oala disponibila a fost de 20l. Pare mare, dar pentru scopul de fata e mica si implica mai multe ture de fierbere. Oala am negociat-o cu ajutorul unui coleg si am iesit la un pret decent.
Ca sa fie utilizabila, a avut nevoie de doua modificari:
   - o iesire etansa pentru teava, facuta in capac. S-a rezolvat cu niste fitinguri, garnituri si banda alba teflon. Binenteles ca toate astea se gasesc la un singur magazin, in tot orasul

- un sistem de a inchide capacul etans, asfel incat aburii de alcool sa iasa doar pe teava. Asta s-a rezolvat cu putin aluat simplu din apa cu faina si cateva cleme de papetarie (neaparat in culorile steagului romanesc). Solutia a mers de minune si nu mi-a scapat abur decat o singura data, cand am pus in strat prea subtire


3. Teava:
Asta a fost cea mai mare bataie de cap. In tara, te duci la orice magazin mare gen Dedeman, alegi o teava de cupru si aia e. Aici, singurele tevi de cupru sunt cele care se utilizeaza la montarea aparatelor de aer conditionate, si alea sunt foarte subtiri. In plus, aveam nevoie de una care sa se poatriveasca la fix in fitingul din capac.
Bineinteles ca teava de acea dimensiune am gasit intr-un singur butic in tot orasul. Si trecand de N ori pe acolo sa intreb, omul a stiut ca n-am alternativa si a tinut cu dintii de pret. Am luat 6 m si am plecat.

4. Vasul de racire:
A fost cel mai simplu de obtinut. La magazie avem multe butoaie de 120?L de ulei de motor. Am rugat pe baietii de la mecanica sa imi taie unul si sa ii dea o gaura. Am izolat iesirea tevii cu smoala (ceea ce nu a fost o idee tocmai buna, dar temporar a functionat). Rezultatul e mai jos.

   


Puse cap la cap, a iesit asa:

Am pornit focul, am pus apa rece (schimbata constant) in butoi si....succes!
(nu dati cu pietre, filmarea originala nu e verticala, dar asa a procesat-o youtube)

Am tras-o de 2 ori, am aruncat fruntea si coada (google it) si am ramas la final cu 4-5 l de tuica curata, dublu distilata, de culoare usor galbuie.

Dar gustul? Cum e gustul? Pai, la gust am cam dat-o in bara. Mango este un fruct dens si destul de fibros, si oala fiind foarte subtire, mi s-a ars pe fund. Asa ca are o aroma intensa si nu neaparat placuta de fum. Daca n-ar fi afumata, ar fi iesit chiar buna (if I may say so myself), cu un vag gust de fruct tropical.
Costuri totale:
- 1 recipient fermentare plastic 100L................ 10.000 XOF
- 1 oala inox 20L .........................................   4.000 XOF
- teava cupru 6m .......................................... 20.000 XOF
- fitinguri, garnituri ......................................  3.500 XOF
- detergent pt spalat butoi de ulei ..................    500 XOF
- crema pentru arsuri (am fost neatent) .............  2.000 XOF
                                                                      ( total ~300 RON)

- Prima tuica africana de mango ......................PRICELESS

Hai noroc!


<< Vesnicele plaiuri ale vanatorii pentru taxiuri/ Senegal, where taxis come after dyingMango Moonshine [EN] >>

9 comments:

  1. Ești nebun man! Te vei perfecționa. După care incepi livrarile:)

    ReplyDelete
  2. Așa au început și Jack și Johnny.

    ReplyDelete
  3. postul e foarte tare! :)

    ReplyDelete
  4. Esti nebun. Sa prindă astia gustul si sa vezi pe urma...o sa ajungi un "geoni plimbaretu" pt ei

    ReplyDelete
  5. Imi place blogul tau. Voi citi in continuare.

    ReplyDelete
  6. Prea te-ai complicat.Un vas de 20l. Un castron de inox cu diametrul mai mic ca vasul cu 1cm. Se asează castronul pe un scăunel (suport)pe fundul vasului in cara s-a pus borhotul. Peste gura vasului se asează un lighean plin cu apa. Dupa ce se pune la fiert se schimba apa din lighean cand este fierbinte de 3 ori. Practic, vaporii degajati din borhot, se condenseaza pe fundul ligheanului si se colectează in castron.Mama făcea asa folosind tot ce rămânea ,in sens de fructe ,de la gemuri. Am fost invatat sa nu arunc nimic care poate fi folosit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am citit undeva si de varoanta asta...dar inginerul din mine a vrut sa faca toata complicaciunea:)

      Delete
  7. complicat fara sa amesteci. Pentru rezultate mai bune trebuie sa iti faci si o jucarie cu care sa amesteci.
    - sudezi o piulita mai mare pe centrul vasului
    - gauresti, fix pe mijloc, capacul
    - tija cu doua brate
    - daca ai motoras bine, daca nu, la mana.


    Altfel trebuie sa dai focul foarte foarte mic sau te chinui sa dublezi fundul

    spor

    ReplyDelete