Tuesday, April 9, 2019

Gambia - tur de 2 zile - ziua a doua - sclavie, poligamie si ograda familiei

<< Gambia - tur de 2 zile - prima zi - piata, scoala, Wassu si cimpanzei

Senegal Street Food - Chocopain >>
XYZ

Episodul 4 - A doua zi

Ziua a doua a inceput cu un dus rece in acel metru patrat care se numea baie.  Nimic mai invigorant decat un dus din care abia astepti sa iesi, ca nu stii de unde vine apa :D

Am trecut garla cu o piroga, in care a intrat chiar si unu cu o motocicleta.


Si am ajuns in Janjanbureh. Sau MacCarthy Island. Sau Georgetown. Este o insula care are trei nume oficiale, si este un loc important pentru istoria traficului de sclavi.

Era folosita ca punct de pornire al trasnporturilor de sclavi. Fiind o insula pe raul Gambia, undeva la 200km de ocean, era un prim punct de "colectare si sortare" - wow cat de rau suna :( , usor de pazit. De aici erau trimisi catre insula Goree de langa Dakar, si de acolo catre America sau Europa.

Cand va ganditi ca unele tari gen Franta, Anglia, Portugalia, Olanda, SUA o duc acum destul de bine, ganditi-va si ca o parte din bunastarea lor se datoreaza sudorii unor oameni mai mult decat nefericiti. Nu judecam acum copii pentru pacatele inaintasilor, dar sa nu uitam istoria.

Am vizitat cateva obiective, printre care si casa lui Kunta Kinte.



La traversarea inapoi, pe mal, doi baieti spalau de zor o oaie


De aici, planul era sa trecem cu bacul pe malul sudic si sa continuam cu microbuzul. Doar ca bacul era in pana :D Asa ca a trebuit sa ocolim 100km, si sa traversam pe noul pod transgambian. Pod la care am contribuit si eu, caci a fost construit de firma la care am lucrat.



Ultimul obiectiv a fost vizita la o familie traditionala. Familiile in zona rurala in Gambia traiesc intr-un "compound", un fel de ograda mare imprejmuita, plina de case.

---scurta paranteza despre sistemul familial din Gambia---
Gambia este un stat islamic in care se practica poligamia, asa ca intr-o astfel de ograda sta capul familiei impreuna cu sotiile sale, si baietii lui impreuna cu sotiile lor. Daca au fete, dupa maritis ele se muta in ograda parintilor sotului.
Toata ideea e sa stai cu familia, cu cat mai multi cu atat mai bine. pentru ca daca esti soacra, nu prea trebuie sa mai lucrezi, ca lucreaza nurorile pentru tine. Si daca ai multi copii sau nepoti, ai mai multe sanse sa aiba cinva grija de tine la batranete. practic, sunt "pensia" ta.

Un barbat poate avea maxim 4 sotii:
- prima o aleg parintii. Daca nu esti de acord cu ea, nu e bine, ca daca o refuzi, o sa te refuze si pe tine copii tai cand o fi sa le alegi nevasta.
- incepand cu a doua, ti le alegi singur. Doar ca pentru a avea armonie in familie, fiecare sotie trebuie sa aiba drepturi si oportunitati egale. Daca ii dai uneia 1000 dalasi, trebuie sa le dai si celorlalte la fel. Daca ii faci uneia o casa, trebuie sa le faci si celorlalte. Daca stai cu una 2 nopti, trebuie sa stai si cu celelalte care 2 nopti, si tot asa.

Ghidul nostru avea 2 neveste si avea o vorba: "Prima e de la parinti, a doua e din dragoste, a treia e sinucidere curata"
---gata paranteza---

Oamenii astia traiesc nasol de tot....in niste cocioabe de lut de 3x3m, acoperite cu stuf care trebuie schimbat la cativa ani, fara electricitate si cu o cismea amarata. Toata lumea doarme la gramada si igiena sufera crunt.

In ograda din poze locuia un "big boss" cu cateva sotii, baiatul lui cel mare (25 de ani, tricou rosu) cu 2 sotii, inca vreo cativa baieti cu cate 1 sotie si o multime de copii.
Cel mai trist moment a fost cand ghidul a intrebat o fata de maxim 15 ani  - care era deja maritata  -cati ani avea, si a zis ca nu stie.







Am plecat de acolo si mai recunoscator pentru felul in care traim. Daca o sa faceti vreodata o vizita de genul asta, luati cu voi bomboane, rechizite, haine, orice, si donati-le. Privirile de recunostinta ale copiilor o sa va ramana mult timp in suflet.

Spre sfarsitul traseului am oprit langa un mare musuroi de termite:


Plecarea inapoi spre Senegal a fost "cu cantec", penru ca se pare ca nu poti sa plec dintr-o tara africana fara sa am probleme. In ordine:
- soferul a plecat cu cateva ore mai tarziu
- inainte sa plece spre mine, a mai facut un ocol de cateva ore
- a venit alt sofer decat cel care ma adusese
- avea o cu totul alta adresa, care nici nu exista
- nu avea credit la telefon, si avea doar cartela de Senegal, iar noi eram in Gambia
- la mine tot cadea curentul si nu mergea wireless-ul

Eu il asteptam la ora 10-11, si am reusit sa ma intalnesc cu el la ora 5, undeva la 20 de minute distanta de adresa, printr-o combinatie de apeluri in roaming, net de la vecini, wifi de la un hotel si apeluri pe whatsapp.

Dar na, #AstaEAfrica



2 comments:

  1. Hai ca am gatat ce ai scris pe 2019 (deh, si tu scrii rar, si eu intru mai rar), frumos, frumos tare. Sper sa te citesc mai des.

    ReplyDelete
  2. Foarte interesante relatatile tale!

    ReplyDelete